De Mug

De naam komt van de vorige eigenaar, of eigenlijk zijn broer Jan, die sprekend op hem leek. Hij was zo’n fanatieke voetballer bij Zeelandia, dat tegenstanders zeiden: ‘Voor hem moet je oppassen, hij steekt als een mug!’. Vanwege dit fanatisme, in combinatie met een tenger uiterlijk, werden de broers in de volksmond ‘Mug’ genoemd. Tijdens de verbouwing van de kroeg kwamen Middelburgers regelmatig binnenlopen om Barend te vragen: ‘Beje an ‘t Mugje bezig te verbouwe. Nou ik bin d’r vroeger nogal ‘s een borreltje wezen alen. Die naam neemt Midavaine over als vervanger voor ‘Jarmuiden’.

Krantenfoto café-restaurant De Mug Middelburg


De Mug van 1881 tot nu

Het pand aan de Vlasmarkt 56 te Middelburg, waar de huidige Mug is gehuisvest, kent zijn oorsprong uit 1973 toen Barend Midavaine De Mug overnam van Sjaak Degenaars. Barend Midavaine begon aan de verbouwing van het monumentenpand Jarmuiden en tovert het om tot De Mug zoals we het nu kennen. Een donkerbruin café met een imposante bierkaart, een fijne bourgondische keuken en bovenal: een warme sfeer,  koffiehuis en later café, al sinds eind jaren 80 van de 19e eeuw.

Door de jaren heen

  • 1888 Daniel Dekker en Fransina Minderhoud
  • 1899 Jakob Gabrielse
  • 1934 Willem Gabrielse
  • 1966 Sjaak Degenaars
  • 1881 Abraham de Klerck
  • 1886 Cornelis de Klerck
  • 1973 Barend Midavaine
  • 2008 Mikkie van Ossenbruggen

De Amsterdamse investeringsmaatschappij The Roosevelt Group B.V. brengt de beleving terug in De Mug. Chef van Eijk neemt de leiding van De Mug op zich! In de jaren hiervoor heeft hij zijn ervaring opgedaan bij het restaurant Rosso in Rotterdam.

De Mug is uitgeroepen tot beste café van Nederland

In 2005 werd De Mug uitgeroepen tot beste café van Nederland. Uit Misset Horeca: ‘De Mug in Middelburg is op de eerste plaats geëindigd in de Café Top 100 en mag zich Café van het Jaar noemen. Vorig jaar stond de kroeg nog op de negende plaats. De tweede editie van de lijst met beste cafés werd gepubliceerd in het vakblad Misset Horeca. Een jury, bestaande uit zeventien vakmensen, heeft het afgelopen jaar ruim vijfhonderd cafés in heel Nederland bezocht. De etablissementen zijn beoordeeld op gastvrijheid, sfeer, kwaliteit van de dranken, hygiëne, uitstraling en de klantenkring. De Mug eindigde bovenaan de lijst omdat het volgens de jury een ‘bijzonder café is met een zeer gevarieerd publiek’. Barend Midavaine, al dertig jaar uitbater van het café in de Zeeuwse hoofdstad, wordt ‘het prototype van de gastvrije horeca-man’ genoemd. Ook voor het personeel heeft de jury niets dan lof: ‘De medewerkers zijn correct, vriendelijk, snel, zorgvuldig en vakkundig’. ‘Het is nogal wat’, reageerde Midavaine nog een beetje beduusd op de uitverkiezing. ‘Ik zie het als de kroon op mijn werk. Straks ga ik nieuwe schoenen kopen om stevig op de grond te kunnen blijven staan’, aldus de trotse uitbater, wiens café regelmatig wordt bezocht door bekende Nederlanders als Paul van Vliet, Youp van ‘t Hek en de leden van popgroep BLØF.

Het grote Mugboek café-restaurant De Mug Middelburg

Het Grote Mugboek

Voor een uitgebreide geschiedenis over De Mug raden we je aan om bij een bezoekje aan De Mug in het Grote Mugboek te bladeren. Een boek met mooie verhalen, grappige anekdotes en leuke oude foto’s.